

Halk arasında takıntı, vesvese hastalığı olarak da bilinir. Obsesyon, zihne istem dışı gelen düÅŸünce, imge, fikir ve dürtülerdir. KiÅŸide yoÄŸun huzursuzluk ve kaygı oluÅŸturur. Bu tarz rahatsız edici düÅŸünceler kiÅŸilerde aşırı bir sorumluluk hissi ve kurtulma isteÄŸi uyandırır. ÇoÄŸu zaman bu durumu azaltmak için kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemler yapılır.
Kompulsiyon, kısa süreli ve geçici rahatlama saÄŸlasa da uzun vadede rahatsızlığın sürmesine ve kısır döngüde rahatsızlığın güçlenmesine yol açar. Bu rahatsızlığın her 100 kiÅŸinin 2-3’ünde görüldüÄŸü saptanmıştır.
BaÅŸlıca obsesyon türleri: BulaÅŸma obsesyonu ve temizlik kompulsiyonu, kuÅŸku obsesyonu ve kontrol kompulsiyonu, cinsel içerikli obsesyonlar, dini içerikli obsesyonlar, simetri/düzen obsesyon ve kompulsiyonları, dokunma/ sayma kompulsiyonlarıdır.
Tedavisinde ilaç tedavisi ile psikoterapi eÅŸ zamanlı kullanılması her zaman daha iyi sonuçlar verecektir. Psikoterapide davranışçı müdahaleler ve biliÅŸsel yapılandırma uygulanmaktadır.
KiÅŸi terapiye uyum saÄŸladığında ve deÄŸiÅŸim için motive olduÄŸunda oldukça baÅŸarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.