

Duygularımız ve düşüncelerimiz yaşamımızın her anında bize eşlik eden, ruhumuzla yürüyen yol arkadaşlarımızdır. Bunların yeme davranışlarımız da karşımıza çıkıyor olması aslında doğaldır. Başlıca yeme bozuklukları; anoreksiya nervoza , bulimiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğudur. Bu hastalıklarda bedensel belirtiler ön planda olsa da sorunların altında ciddi ruhsal sorunlar yatmaktadır.
BULİMİYA NERVOZA
Yineleyici tıkınırcasına yeme dönemlerinin olması ve bir tıkınırcasına yeme dönemi benzer koşullarda, benzer sürede çoğu kişinin yiyebileceğinden açıkça daha çok yiyeceği yemesi ve bu dönem sırasında yemek yemeyle ilgili denetimin kalktığı duygusu olmasıdır. Kişinin kilo almaktan sakınmak için kendi kendini kusturma, bağırsak çalıştıran (laksatif), idrar söktürücü (diüretik) ilaçları ya da diğer ilaçları yanlış yere kullanma, neredeyse hiç yememe ya da aşırı spor yapma tekrarlayan aşırı ödünleyici davranışlarda bulunma halidir. Tıkınırcasına yeme atağı ve ödünleyici davranışların her ikisinin de üç ay içinde en az haftada bir kez olması blumiya nervoza tanı ölçütü için değerlendirme kriteridir. Bulimiya nevroza hastaları genellikle normal kilodadır, atletik görünürler ve çok sağlıklı besleniyor gibi görünürler.
ANOREKSİYA NERVOSA:
Bu hastalar karbonhidrat ve yağ içeren gıdalar başta olmak üzere gıda alımını tamamen azaltırlar. Aşırı hareketli olabilirler veya egzersiz yaparlar. Hastaların çoğu gıda ile zihinsel düzeyde uğraşır, tariflerle ilgilenir, aileleri için özel yemekler yaparlar. Karbonhidratlı yiyecekleri saklar, cepte, çantada taşıyabilirler. Kilo almadığına inanmak için aynaya uzun uzun bakarlar. Hastaların bir kısmı kendini tamamen şişman algılarken, bir kısmı ise bazı bölgelerinin şişman olduğunu kabul ederler. Zayıflıklarının tehlikeli boyuta geldiğinin farkına varamaz. Onlar için kilo kaybetme etkileyici bir başarı demektir ve benlik saygıları ile kontrol duygusunu güçlendirirler. Benlik saygıları zayıflıklarına bağlıdır. Bu hastalarda tedavi talebi azdır ve sıklıkla cinsel uyumları kötüdür.
TIKINIRCASINA YEMEK YEME BOZUKLUĞU
Bu hastalarda yemek yerken kontrolün kaybolması ile tıkınma atakları yaşanır. Bulimiya nevrosa hastalığından farklı olarak kusma, egzersiz yapma, aç kalma gibi telafi davranışları gerçekleşmez. Aynı zamanda fazla yemenin verdiği suçluluk, utanç, sıkıntı duygusu vardır. Bu hastaların birçoğunda depresif bozukluk, dürtü kontrol bozukluğu ve alkol bağımlılığı görülür. Bu hastaların kilosu genelde normalin üstündedir.
DUYGUSAL YEME BOZUKLUĞU
Kişinin aç olmamasına rağmen yaşadığı olumsuz duyguların etkisiyle sürekli yemek yemeye yönelmesidir. Hastalarda sıklıkla sorunlarıyla baş etme yetisinde yetersizlik ve birtakım öğrenilmiş davranışlar vardır. Tedavi edilmezse diğer yeme bozukluklarına ve sıklıkla obeziteye sebep olabilir. Belirtileri; kısa aralıklarla çok sık yemek, çok hızlı yemek, yemekleri gizli yemek, negatif duygular yaşandığı zaman yemek, yemek yedikten sonra zihinsel olarak iyi hissetmek, öfke duyma halinde bunu belirtmek yerine yemek yemektir. Yani özetle kişi sorun çözme davranışı ile yemek yemeyi eşleştirmiştir. Bu da duygusal yeme bozukluğunun oluşmasında temel sebeptir. Tedavi sürecinde yeme problemi altında yatan psikiyatrik sorunların tespiti ve tedavisi konusunda yardımcı oluyor, baş etme yöntemlerini birlikte konuşuyoruz.